29th December 2011, 14:22
#1
12 out of 12 members found this post helpful.
Cum sa procedezi daca iei teapa
In felul urmator am procedat eu si am reusit sa-mi recuperez banii. Mentionez ca nu ma cunosteam cu vinovatul si nu aveam nimic semnat cu el. Cele de mai jos sunt valabile doar pentru cazurile asemanatoare, in rest nu ma pot pronunta.
Ce e de facut :
- Trebuie facuta o plangere dupa modelul asta : Prealabila adresata organului de urmarire penala*-*Drept Online - Nimeni nu e mai presus de lege
- Art 187/181 folosit in model trebuie inlocuit cu : Abuzul de incredere (art. 213 Cod penal) - asta daca nu aveti contract semnat
- Plangerea penala se face catre Parchetul de langa judecatoria judetului in care are domiciliul cel care a tras teapa, de preferabil sa fie scrisa impreuna cu cineva care stie sa puna problema astfel incat sa recuperati toti banii si sa nu platiti nimic in cazul in care se ajunge la proces.
- Atasati langa plangere toate dovezile de care dispuneti ... numele faptuitorului, iban-ul, copii dupa ordinele de plata sau foile de varsamant, discutii pe mess, pe email, link-urile topicurilor unde ati discutat sau se discuta despre el sau teapa, orice are legatura cu afacerea voastra si consideri ca ar constitui o dovada impotriva lui.
- Trimiteti plangerea si dovezile la Parchet printr-o scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Plangerea va ajunge la procuror, care o va trimite apoi la politia orasului de unde este vinovatul.
- Apoi asteptati pana va cheama la declaratii ... va trebui sa mergeti de cel putin 2 ori la politie in orasul faptasului.
- Din momentul inregistrarii plangerii, faptuitorul se va afla sub urmarire penala
Cu toate astea, politia nu are nici o obligatie sa va recupereze banii, dar daca nu-i recuperati, puteti sa o lasati sa decurga conform cursului natural si respectivul se va alege cu dosar penal. Din cate am inteles, daca plateste paguba produsa, sanctiunile aplicate de politie vor fi mai mici.
A functionat la mine si s-ar putea sa functioneze in cazul tuturor : il anuntam de fiecare data prin email sau pe mess ce am de gand sa fac : "vezi ca voi depune plangere penala", "vezi ca am depus plangere", "vezi ca esti sub urmarire penala", ...., "dupa cum observi, am vorbit serios pana acum, iar daca nu primesc banii inapoi pana la data de ... te voi chema in instanta, ceea ce va atrage dupa sine despagubiri suplimentare (avocat - minim 20 milioane, taxa de timbru intre 5-10 milioane) .. etc ..
Toate astea vor constitui un factor de stres suplimentar asupra lui si astfel va incepe sa cerceteze si sa se intereseze asupra consecintelor, plus ca va fi sub urmarire penala si nu cred ca va putea parasi tara, iar o multime de drumuri la politie nu convine nimanui.
Inainte de a face asta, ar fi indicat sa va consultati cu cineva astfel incat sa faceti treaba cum trebuie, sa va inarmati cu rabdare si sa fiti dispusi sa mergeti pana la capat.
Eu sper ca am scris tot, dar daca credeti ca am omis ceva sau nu ati inteles ceva, va raspund.
17th October 2014, 21:33
#6
2 out of 2 members found this post helpful.
Atentie la un singur aspect, instanta poate sa decida sau nu daca cheltuielile de judecata intra in sarcina teparului. Asa ca mergeti pe mana avocatului din oficiu cu exceptia valorilor mari.
Eu am avut doar doua cazuri, primul a cedat la prima hartie in care era invitat la politie, al doilea un pic mai tarziu, de fapt, in momentul in care au aflat parintii lui de rahatul in care s a bagat odrasla. Apropo de asta, faceti un pic de efort sa descoperiti adresa si parintii pentru a ii pune la curent cu povestea, s-ar putea sa va scuteasca de multe eforturi.
4th November 2014, 21:34
#9
1 out of 1 members found this post helpful.

Postat în original de
michelle
Plangerea penala e reglementata in articolele 295-298 din Codul de procedura penala. Exista acolo un termen de 3 luni in care aceasta poate fi depusa. ATENTIE! Acest termen are importanta in cazul infractiunilor a caror urmarire penala nu poate incepe decat dupa depunerea plangerii prealabile a persoanei vatamate. La celelalte infractiuni, daca plangerea penala nu poate fi luata in calcul, din diverse motive, aceasta va fi convertita in plangere simpla sau in denunt.
Inselaciunea e prevazuta in articolul 244 din Codul penal. Vezi daca te incadrezi.
Art. 289, alineat 5 din Codul de procedura penala - "Plangerea in forma electronica indeplineste conditiile de forma numai daca este certificata prin semnatura electronica, in conformitate cu prevederile legale". Articolul e valabil atat pentru plangerea prealabila cat si pentru plangerea simpla.
Alta forma de depunere a plangerii, la distanta, e prin scrisoare recomandata, insa nu gasesc textul de lege si e posibil sa gresesc.