-
despre indexare
Salutare,
Am un website maricel in limba romana pe .ro la care vreau sa ofer si varianta in engleza vizitatorilor. Mai exact sa pun acele flaguri ro-en.
In momentul de fata colaborez cu un baiat pentru partea de coding care mi-a spus:
"Iti scad sansele masiv sa indexezi contentul in engleza pe Google cu un site cu domeniul .ro "
Ideea este ca am vizitatori destul de multi straini, parerea mea e ca le-ar prinde bine, dar poate-mi scapa mie ceva ..
A facut cineva ceva asa ceva ?
Care ar fi motivul pentru care s-ar putea intampla ceva de genul asta ?
-
Nu am facut, dar logic ar fi ca varianta in EN n-ar trebui sa incurce cu ceva paginile in RO, teoretic ar fi bine venite pentru vizitatorii straini.
Dar trebuie sa iei in calcul faptul ca acei straini de fapt ar putea fi romani stabiliti in afara, caz in care o versiune in engleza a site-ului nu ar mai avea o foarte mare utilitate.
-
Nu stiu cine este baiatul care ti-a spus ce ti-a spus, dar nu este obligatoriu sa-l crezi. Daca vei avea si continut in engleza el va fi indexat cu siguranta de go0gle. Acum, daca discutam cum va aparea continutul in cautarile go0gle, asta este alta poveste. Baiatul de care vorbesti poate ca voia sa spuna ca site-ul tau nu va in primele pozitii in cautarile in go0gle in limba engleza, dar nici macar asta nu este sigur. Depinde cine si ce cauta. Faptul ca site-ul tau este .ro este mai putin important. Daca, spre exemplu, site-ul tau contine informatii in limba engleza pe care le-ar cauta un turist strain, despre locatii din Romania, despre care nu vorbesc prea multe alte site-uri, atunci ma astept sa apari in prima pagina in cautari.
-
Romanii stabiliti afara cat si strainii din Romania pot trece in cealalta limba cu ajutorul flagurilor ro-en care apar pe toate paginile care au corespondent.
O sa fac varianta in engleza :)
Multam' de raspunsuri.
-
Cu multi ani in urma am facut un site in 5 limbi. Munca inutila, doar ca am mai invatat cate ceva.
De curant o cucoana mi-a solicitat un site pe .ro cu varianta in engleza (are ea niste parteneri straini). In zadar am incercat sa o conving ca intretinerea site-ului e grea, nu m-a ascultat. Partea de programare se face repede, mai ales cu un framework. Dupa... au intrat partenerii de s-au rupt; in cele din urma l-a abandonat si merge inainte cu pagina de facebook.
Am prieteni pe facebook din china, coreea, india, bulgaria (adica de acolo de unde si caracterele sunt altfel) si le citesc postarile fara probleme. Pe tripadvisor citesc recenzii din toate limbile si de pe orice site arabesc pot afla ce ma intereseaza chiar daca nu are versiune intr-alta limba. Bineinteles ca nu cumpar nimic de pe un astfel de site.
Daca ai clienti straini, fie ca ai magazin online, site de hotel, agentie de turism organizatoare de tururi locale, un sistem de rezervari etc., atunci e musai sa-l faci si in engleza, mai ales modulul de plati. Daca nu, gandeste-te de 2 ori la ce munca te asteapta. Ai putea folosi resursele irosite pe partea de engleza pentru a-l face mai bun pe partea de ro. Sfatul meu e sa-l lasi doar pe ro.
-
Ai dreptate, sunt dezavantaje evidente. Mananca multa munca si timp care nu stii daca vor fi rasplatite.
mai dureaza ceva pana ar trebui sa incep, pana atunci mai ascult pareri, mai vad alte site-uri...
Ce-i drept nu am un feedback prea bun din ce am vazut pana acum. Am zis sa incerc, dar cu trecerea timpului entuziastmul scade din cauza feedbackului din ce in ce mai mult negativ.
-
E o idee proasta, oricum ai privi.
Sfatul meu: inregistreaza un domeniu .eu si fa-l in engleza. Deci daca ai masini.ro, inregistreaza masini.eu si fa-l separat.
Nu numai ca e mai simplu, dar si rezultatele sunt semnificativ mai bune asa.
Edit: Daca o sa studiezi chestiunea pe forumuri si situri (Moz are sigur articole despre asta), o sa vezi ca NU este recomandat sa faci site multilingual, daca vrei ranking. Cel mai bine e sa faci situri separate, altfel SEO-wise nu ai rezultate stralucite.