Efect de memorie la link juice
O sa incerc sa descriu cat mai pe scurt posibil, un fenomen pe care l-am tot constatat de vreo 2-3 ani incoace. Poate fi util in anumite situatii (eu il folosesc cand pastrez pagini "la naftalina").
Teoretic (si ca o buna aproximare pentru organizarea unui site), link juice se imparte in cadrul unui site in mod arborescent, in mod proportional cu numarul de link-uri in pagina.
Pentru un exemplu mai usor de inteles, sa presupunem ca discutam un site cu 20 de pagini, legate din home printr-un link direct, si la care link-urile inbound sunt predominant catre root. In acest caz, fiecare pagina primeste 1/20 din link juice-ul de pe home.
Sa presupunem acum ca adaugam pagina 21. Daca plasam link din home, pagina va avea ranking bun, similar cu celelalte 20 de pagini. Daca insa pagina 21 are un link nu din home, ci dintr-o pagina din cele 20 existente, ranking-ul va fi mai slabut, datorita divizarii juice-ului. Pana aici nimic special.
Acum insa apare fenomenul straniu.
Daca adaug pagina 21 cu link din home, si o mentin acolo cel putin 2-3 luni, dupa care eventual decid sa scot link-ul din home si sa plasez unul dintr-o pagina secundara (spre exemplu mut pagina intr-o subcategorie neimportanta), rankingul se pastreaza intact cel putin 1 an, aproximativ pe aceeasi pozitie. Nu pot denumi acest fenomen decat efect de memorie. Paginile respective au fost verificate si nu au capatat link-uri externe intre timp care sa sustina ranking-ul.
Mai mult, au fost pagini care accidental au pierdut orice link din site (orphan pages). Dupa 3-4-5 luni, inca erau in index, pe pozitii destul de bune, desi teoretic ar fi trebuit sa fie dezindexate intre timp.
Cred ca fenomenul are radacini in modul in care Google foloseste/memoreaza istoricul unei pagini, in determinarea ranking-ului, nu doar bazat pe situatia actuala ci si pe cea din trecut.