Pot introduce plata anuala fara acordul tau, tu cand ai inregistrat un domeniu ai luat la cunostinta ca se poate introduce oricand o taxa anuala, iar domeniul nu il poti inregistra fara sa bifezi "sunt de acord cu termeni si conditiile".
Versiune printabilă
Pot introduce plata anuala fara acordul tau, tu cand ai inregistrat un domeniu ai luat la cunostinta ca se poate introduce oricand o taxa anuala, iar domeniul nu il poti inregistra fara sa bifezi "sunt de acord cu termeni si conditiile".
De acord cu @StarNET. Din sursele mele - la nivel de zvon, sigur nu vom ști decât în momentul unei înștiințări oficiale din partea RoTld - , foarte probabil, se va acorda o perioadă de grație pentru actualii deținători de domenii .ro și subdomenii asociate (gen .com.ro, org.ro etc.) calculată după o formulă, de genul, perioada de grație în ani == taxa RoTld din prezent / taxa anuală.
Nu stiu ce perioada de gratie asa mare sa ofere celor ce au inregistrat domeniul acum 5 ani iar noul pret e de 15 euro anual. In 2 - 3 ani de la data implementarii, si in jur de 10 euro ar expira toate. Normal un pret mare in primii ani asigura trecerea asta mai rapid.
Detinatorul actual de domenii, nu are mare beneficiu daca pretul creste pentru ca el nu platea nimic, de ani, unii.
Este termen nelimitat, nu nedeterminat. Si sunt ferm convins ca acea clauza ce specifica modificarea "abonamentului" nu a fost introdusa inca de la inceput, motiv pentru care numeroase persoane vor ataca pe cai legale aceasta modificare.
Nici eu nu as fi de acord cu o astfel de modificare. Situatia s-ar schimba radical daca plata anuala s-ar aplica numai inregistrarilor efectuate dupa validarea respectivei legi, dar sa-mi modifici legea pe un produs pe care l-am cumparat in urma cu 5 ani sa-mi pui taxa anuala mi se pare abuziv si irational.
Daca forma / pretul se modifica, dupa cunostintele mele - de care nu sunt foarte sigur, ar trebui sa anunte in prealabil cu minim x luni. Deci in urmatoarele saptamani greu de crezut ca se va aplica.
LE: Sa nu mai spun ca majoritatea celor care inregistreaza domenii .ro in numele rotld prezinta produsul ca "valibilitate pe viata".
1. Gazul si curentul sunt altceva, cand am fost la gaz nu s-au angajat ei ca platesc 200 de ron si am gaz pe termen nelimitat fara alte costuri.
2. In anumite contracte se mai specifica si urmatoarea fraza:
Daca vreo prevedere din acest contract este considerata invalida de catre forurile legale competente, invaliditatea unei asemenea prevederi nu va afecta valabilitatea celorlalte prevederi ale contractului.
Iar o prevedere de genul: platiti acuma x si aveti dreptul de a folosi domeniul pe termen nelimitat dar totusi daca ne decidem putem sa va luam bani va putea fi considerata invalida de un judecator. E ca si cum eu ma duc la un magazin, imi cumpar o pereche de adidasi, ii port si dupa 2 ... 3 luni fuge vanzatorul dupa mine pe strada ca ii pare rau, ori ii platesc lunar x ron ori imi ia adidasii din picioare.
Cred ca daca totusi se va aplica aceasta idee, cine e impotriva ei am putea face front comun si sa dam in judecata ICI-ul. Sansele de castig cred ca ar fi maricele.
Si ei zic asa:
Citat:
5. MODIFICARI ALE INTELEGERII (CONTRACTULUI). Sunteti de acord ca in perioada acestui (Intelegere) Contract noi putem:
(1) revizui termenii si conditiile acestui (Intelegere) Contract; si
(2) schimba serviciile furnizate in cadrul acestui (Intelegere) Contract.
Orice revizuire sau schimbare va fi efectiva imediat dupa afisarea Intelegerii revizuite pe site-ul nostru de web, RoTLD - Romanian Top Level Domain, sau la notificarea prin E-mail sau prin mesaj de posta obisnuita asa cum este specificat in sectiunea Note a acestei Intelegeri, Punctul 20. Sunteti de acord cu urmarirea periodica a site-ului nostru de web, RoTLD - Romanian Top Level Domain, pentru a avea cunostinta de orice revizuire. Daca nu sunteti de acord cu orice revizuire a acestei Intelegeri, puteti inceta aceasta Intelegere in orice moment prin trimiterea unui E-mail sau a unui mesaj de posta obisnuita catre noi, asa cum este specificat in sectiunea Note a acestei Intelegeri, Punctul 20. Nota de incetare va fi efectiva dupa primirea si procesarea ei de catre noi. Sunteti de acord ca prin continuarea folosirii Serviciilor noastre in urma notei oricarei revizuiri a Intelegerii, va conformati revizuirilor sau schimbarilor din Intelegere.
Citat:
21. INTREGIRE. Sunteti de acord ca aceasta Intelegere (Contract), regulile si politicile publicate pe WEB sunt intelegerea exclusiva intre dumneavoastra si noi cu privire la Serviciile noastre. Aceasta Intelegere inlocuieste orice aranjamente sau intelegeri anterioare, stabilite prin practica, politica sau precedent.
Ma repet: anumite prevederi ale unui contract pot fi atacate in instanta si daca instanta decide ca prevederile respective sunt abuzive ele nu pot fi aplicate, prin urmare contractele anterioare nu pot fi modificate fara acordul partilor.
Exemplul dat anterior e banal dar e exact acelasi lucru cu care vrea sa il faca roTLD. E ca si cum eu as plati 300 RON pe o pereche de adidasi dar magazinul de unde am cumparat isi rezerva dreptul ca oricand vor ei sa imi impuna taxa saptamanala/lunara/anuala de folosire a adidasilor.
La fel cum statul a fost dat in judecata pentru taxa de prima inmatriculare iar cei care l-au dat au castigat si aici se poate intampla la fel.
Ei pot sa zica orice, asta nu inseamna ca au si acoperire legala.
Sincer sa fiu, acel regulament pus la dispozitie de ei cred ca este facut de vreun incepator. Pana si eu, care nu am niciun fel de pregatire juridica, imi dau seama ca ce au scris ei acolo e cu adevarat jenant la adresa unei tari europene si in niciun caz nu se incadreaza in conditiile impuse de aceasta. Cum poti spune ca Orice revizuire sau schimbare va fi efectiva imediat dupa afisarea Intelegerii revizuite pe site-ul nostru de web ori Sunteti de acord cu urmarirea periodica a site-ului nostru de web. Poate n-au aflat inca, insa pana si statul are obligatia de a respecta propriile legi, nu numai cetatenii si firmele private.
Legea este foarte clara. Orice modificare de pret se anunta cu 30 de zile inainte de aplicare iar furnizorul are obligatia de a informa clientul, in niciun caz clientul nu are obligatia de a-si lua angajamentul de a vizita site-ul.
Sa nu mai spun ca se bat cap in cap:
Ce au scris ei acolo este pur si simplu o jignire la competentele juridice.Citat:
Nu exista taxa de mentenanta anuala in prezent. Plata se face la inregistrare.
Daca se va introduce taxa de mentenanta anuala veti fi anuntati din timp.
Eu unul nu sunt de acord cu aceste modificari. Cum am zi si mai sus, daca se va aplica NUMAI la inregistrarile facute dupa ce se aproba acea lege, DA, au tot dreptul. Dar cat timp eu am cumparat un serviciu pe perioada x la pretul x, mi se pare dubios sa vii sa-mi spui ca imi incluzi o taxa de mentenanta.
Ce puteau face legal era sa se includa reinnoire de contract o data la x ani, cum se fac contractele operatorilor de telefonie, cablu...etc.
Totusi ma intreb, au spus vreodata, domeniile .ro se inregistreaza pentru totdeauna, vesnicie, sau deocamdata e doar o taxa de inregistrare, ceea ce nu inseamna neaparat ca domeniul e inregistrat pentru totdeauna.
Ei vor sustine poate ceva de genul ca firmele private au folosit termenul "pe viata" in scop de marketing, ca RoTLD nu a specificat niciodata ca domeniile sunt inchiriate pe viata. RoTLD a spus doar ca exista o taxa initiala de 50 de dolari. Nu stiu cum e cu legile dar un domeniu .ro nu e o proprietate daca ei zic ca doar inchiriezi un domeniu .ro, asta nu-ti da drept de proprietate asupra lui. Domeniile .ro sunt ca bicicletele inchiriate de asta nici nu se vand, n-ai cum sa vinzi o bicicleta inchiriata, poti doar s-o cedezi altuia dar proprietarul e tot RoTLD.
Contractul încheiat cu RoTld este un contract de folosință cu titlu oneros. În consecință, niciodată RoTLD nu transferă dreptul de proprietate asupra domeniului. Cocontractanții (adică cumpărătorii), conform art. 20 din Reguli de înregistrare: "Inregistrarea unui nume de domeniu nu confera decat dreptul de folosinta asupra sa si orice dispute ... ", nu vor dobândi decât dreptul de folosință exclusivă asupra denumirii în cauză (domeniului de internet).
De asemenea, RoTld precizează întotdeauna de schimbarea titularului dreptului de folosință al deținătorului dreptului și niciodată nu face vreo referire la schimbarea titularului dreptului de proprietate al deținătorului. Astfel, domeniile de internet sunt "proprietatea"* exclusivă a RoTld (* "mult forțată" exprimarea, deoarece nici RoTld nu este proprietara domeniilor de internet .ro, ci ICANN, RoTld (ICI) neavând decât un drept de administare.)
Prin "Contract pentru înregistrare", la pct. 4, "TAXE, PLATA SI TERMEN. Pentru serviciile pe care le-ați selectat, sunteți de acord să ne plătiți taxele aplicabile pentru serviciul/serviciile în cauză. ..." cocontractantul va plăti o taxă în schimbul folosinței domeniului de internet și nu pentru obținerea dreptului de proprietate asupra domeniului. Deci, se achită o taxă de mentenanță.
Potrivit art 5, pct. 1 din contract "MODIFICARI ALE INTELEGERII (CONTRACTULUI)" cocontractanții, (adică cumpărătorii), în momentul acceptării acestui contract, sunt de acord cu faptul că RoTld poate "revizui termenii și condițiile acestui (Intelegere) Contract". Deci, implicit modificarea acelei taxe de mentenanță / folosință, care în prezent se achită o singură data la înregistrarea domeniului de internet și asigură folosința pe termen "nedeterminat", și trecerea la o taxa anuală.
Dacă este legală sau nu această prevedere contractuală, de revizuire unilaterală a taxei de mentenanță în timpul derulării contractului, instanța o poate stabili. Orice clauză abuzivă poate fi anulată. De asemenea, cel lezat de o astfel de modificare se poate adresa instanței pentru a cere daune-interese, dacă consideră că a suferit un prejudiciu.
Foarte probabil - doar o presupunere personală -, la introducerea taxei anuale, fie RoTld va rezilia unilateral contractele de folosință existente și va solicita încheierea unor contracte noi, cu plata anuală a taxei de folosință a domeniului de internet, fie va solicita deținătorior de domenii aderarea la o anexă a contractului existent prin care se va specifica plata unei taxe anuale.
Prin analogie la speța noastră, putem observa cerința ICANN & VeriSign din 2012, de creștere a prețului dreptului de folosință a domeniilor de internet .COM si .NET. Diferența între ICANN & VeriSign și RoTld o reprezintă faptul că dreptul de folosință oferit de ICANN & VeriSign se acordă anual. Astfel, orice creștere a prețului de înregistrare sau prelungire a dreptului de folosință se face, fie la o nouă înregistrare, fie la prelungire și NICIODATĂ în timpul derulării contractului. Dacă s-a plătit prelungirea pe 10 ani (maximul permis) înaintea intrării în vigoare a noii taxe ICANN & VeriSign, nu ești obligat să achiți diferența până la expirarea celor 10 ani.
Extrapolând, și în cazul RoTld, cei care dețin deja dreptul de folosință asupra unui domeniu de internet .ro pe termen nedeterminat ar trebui să nu mai achite o altă taxă până în momentul în care se decid să transfere (eventual sa vândă - dacă se va permite) dreptul de folosință.
Detalii suplimentare la anexa - contractul ICANN & VeriSign poate fi citit aici . O sursă intresantă pentru speță aici. O speță oarecum similară - în limba franceză - aici.[COLOR="Silver"]