22nd April 2012, 15:23
#1
4 out of 4 members found this post helpful.
Cum sa te promovezi corect prin Social Media
Mi-am propus sa redactez acest tutorial intrucat am observat (chiar si aici pe forum) ca sunt foarte multi indivizi care se intituleaza Social Media Experts dar habar nu au cu ce se mananca treaba asta. Majoritatea sunt bloggeri sau oameni din online, care au invatat sa puna un like box, un buton de "follow me on twitter", eventual niste pluginuri si cred ca asta este. Desi poate parea putin absurd Social Media este un domeniu extrem de complex care a cunoscut o dezvoltare deosebit de rapida si haotica (ca internetul de altfel). In ziua de astazi, incepator fiind, este extrem de greu sa separi informatia corecta fata de cea gresita. Exista niste greseli comune si prezente la foarte multi dintre cei care promoveaza ceva prin Social Media. In randurile de mai jos voi incerca sa realizez un ghid de promovare corecta pentru a evita orice alte discutii in acest sens.
Pasul 1: Intrebari si raspunsuri
Cine sunt? Ce ofer? Ce vreau? Ce fac?
Unii sunt de parere ca primul pas este sa-ti faci o pagina de facebook, un cont de twitter, etc. Total gresit! Intai trebuie sa va analizati pe voi si implicit, sa raspundeti la intrebarile de mai sus. Este foarte important sa spuneti clar si deschis cine sunteti, de ce sunteti prezenti in Social Media, si care este rolul vostru acolo. Acest lucru da senzatia de apropiere, de transparenta, de incredere si poate fi benefic scopului pe care il urmariti.
Social Media inseamna Facebook, Twitter, Foursquare, Pinterest, si orice alta retea de socializare existenta. Avand in vedere ca Facebook, Twitter si Foursquare sunt (din punctul meu de vedere) cele mai importante si cele care ofera cele mai bune rezultate, voi incerca sa ma axez mai mult pe ele. Desigur, sfaturile pot fi aplicate mai oriunde.
Pasul 2: Realizarea conturilor
Daca la Twitter si la Foursquare treaba este relativ simpla, problema apare la facebook. Multi fac confuzie intre pagina si grup. Cum si cand se folosesc acestea?
Pagina folosim atunci cand avem o afacere, un brand, un proiect pe care il dorim sa il promovam. Exemple in acest sens ar fi companiile gigant gen Coca Cola, Orbit, etc. artistii INNA, Edward Maya, Alexandra Stan, etc. sau practic orice altceva in afara de comunitati. In cazul in care sunteti coordonatorii comunitatii iubitorilor de ceasuri ceasuri-super-mega-smechere.ro obligatoriu se face grup. Acolo se adauga pasionatii (deci nu oricine) si in general oamenii cu un interes comun. Recomand generarea discutii pe tema respectiva, etc.
O mare greseala des intalnita: NU FOLOSITI CONTURI PERSONALE! Multi am vazut ca fac un cont de om pentru o companie, si incep sa dea friend requesturi. Va garantez eu ca utilizatorul normal de facebook vrea sa fie prieten cu o companie. In general cand intalnesc fac faze de genul imi zic: "Ii dau accept! Cine stie, poate ma scoate la o bere!". NU!
Pasul 3: Promovarea
Despre promovarea prin Facebook Ads am vorbit aici, deci nu are nici un sens sa ma apuc si sa rediscut subiectul. Un lucru foarte important este sa va promovati in cat mai multe feluri cu putiinta. Nu bagati bani doar in Facebook Ads si abordati mentalitatea "lasa ca merge asa". Incercati sa atrageti fani prin metode interesante, atractive, iubite de public! In cazul meu cel mai bine au prins concursurile (nu trebuie sa aiba premii semnificative, orice chestie gratis este considerata buna) si avantajele exclusive fanilor pe facebook (un anumit procent de reducere la anumite articole daca e vorba de un magazin, transport gratuit, etc.)
Twitter si Foursquare se folosesc mai mult pentru prezenta.
Exista multi useri care au cont pe twitter dar nu au cont pe facebook. Trebuie sa ne adresam si lor cumva, nu? Multi lasa contul de twitter de izbeliste, "ca e bine sa fie acolo". Daca nu aveti chef sa va ocupati separat, de Facebook si de Twitter in parte, indicat ar fi sa realizati sincronizarea conturilor. Recomand verificarea periodica (cel putin o data la 2-3 ore) a fiecarui cont.
Foursquare se foloseste numai pentru generarea locului pe harta respectiva si pentru gestionarea "check-inului" cu tipuri, imagini, etc. O metoda foarte eficienta, de aplicat la cafenele, cluburi, baruri, sau orice alte institutii este sa dati chestii gratis fiecarui om care da check-in. De exemplu, cand promovam o cafenea din Iasi iar oamenii dadeau check-in pe foursquare automat primeau o cafea din partea casei. Acest lucru a atras nenumarati clienti!
Pasul 4: Relatia cu clientul
Este foarte important sa stati cu ochii in patru si sa ii ajutati pe cei care solicita ajutor. Sugerez sa luati o atitudine cat se poate de calma si de profesionala mai ales din cauza faptului ca majoritatea intrebarilor sunt extrem de idioate. Raspundeti la fiecare indiferent ca e pertinenta sau nu! Acest lucru da incredere in brandul pe care voi il promovati si face clientul sa il recomande si prietenilor. Incercati sa fiti comunicativi, sa fiti receptivi si nu in cele din urma, sa fiti utili!
Ultima modificare făcută de George Ginghina; 22nd April 2012 la 15:50.
Digital Performance Specialist - realizez campanii de FB, IG, Google si YouTube Ads.
Ah, ma mai ocup si cu grafica photo si video. Pentru colaborari ma puteti contacta
aici.