Hai sa ma bag si eu in seama...
@dufix, pana acum se considera ca acordul vizitatorului este implicit: Continuarea navigarii implica acceptarea. Acum se pare ca nu va mai fi asa. Adica trebuie sa ii poti servi utilizatorului o versiune a site-ului fara cookie-uri. Daca ar fi dupa mine, as zice sa accepte sau sa iese din site, dar cica nici asta nu e permis. Si ce cookie-uri intra sub incidenta acestei legi? Toate n-au cum! Cine le verifica? Concurenta?
Timpul e scurt si cred ca cel mai important este sa se lamureasca ce anume doreste legea si de aici orice interpretare se va face in spiritul legii, cum spun juristii. Legea doreste sa PROTEJEZE utilizatorul, nu sa le ia publicistilor din drepturi, sa le puna "bete in roate" sau sa le dea dureri de cap. In conditiile astea, cred ca sunt multe exagerari...
Sa zicem ca vorbim de site-uri care nu stocheaza niciun fel de date cu caracter personal.
Plasarea cookie-urilor cu scopuri de monetizare sau analiza nu cred ca poate fi interzisa si prin natura ei nu dauneaza in niciun fel utilizatorului. Nici sa pun buton de accept pentru fiecare cookie nu e posibil. Probabil si browserele vor fi modificate pentru o gestionare mai usoara a cookie-urilor.
Nu cred ca sunt eu responsabil de gestionarea cookie-urilor utilizatorului. Aici se face o exagerare, in spatele ei pot fi obiective de merketing ale celor mai tarziu vor vinde solutii.
Acel turn off cookies trebuie sa serveasca o versiune a site-ului fara anumite cookie-uri si nu cred ca at trebui sa se aplice pe cookie-ul Analytics. Poate decat daca pui doua butoane: "Accept" si "La revedere"... E site-ul meu, e casa mea, si e dreptul meu sa stiu prin ce camere ai intrat ca vizitator. Ar fi culmea ca si tool-ul de analiza a traficului sa imi arate partial vizitatorii. Ca nu am propriul tool si ca folosesc un tool Google e alta treaba, e problema lor ca serviciul pe care il ofera sa faca ceea ce spune si sa nu foloseasca altfel datele obtinute. Daca nu, trecem toti pe Piwik si basta!
Daca legea nu e facuta de idioti, implementarea nu ar trebui sa fie atat de grea. Presupun ca ai dreptul sa folosesti un cookie (musai de sesiune :D) care sa spuna ca utilizatorul ala nu vrea alte cookie-uri si sa rulezi codurile respective conditionat...
N-am citit integral legea dar m-as mira sa fie foarte clara. Spre exemplu ce se intampla cu datele deja stocate? Au fost colectate fara a se respecta actualele reguli, ba unele au fost luate cu japca... Le folosesti pana cad utilizatorul isi exprima dezacordul? Sa-i ceri din nou acceptul nu ai cum decat in cazul in care revine la tine printr-un formular de autentificare (daca ai) sa-l poti identifica.
Newsletterele... Sunt o sumedenie de oportunisti care folosesc liste de mailuri cumparate de la unul sau de la altul (am tot urlat pe aici, am si eu cateva adrese pe listele alea). Presupun ca acum riscul este foarte mare, alea chiar sunt date cu caracter personal. Sa inteleg ca de acum incolo s-a terminat cu spamul? Daca vreau totusi sa trimit un Newsletter, in ce conditii o pot face si ce conditii trebuie sa indeplinesc eu (ca persoana fizica sau juridica)? Am cateva sute de abonati la un newsletter pe care il trimit ocazional: email si eventual numele introdus de utilizator. O mai pot folosi?
Facebookul... Cred ca e cea mai mare colectie de date cu caracter personal din lume. Vremuri exhibitionaiste, deh... Unde mai pui ca mare parte din utilizatori sunt si minori.
Ok, Facebook va cere acceptul utilizatotului pentru stocarea si prelucrarea datelor cu caracter personal. Utilizatorul va lasa publice doar datele personale pe care doreste sa le vada ceilalti utilizatori Facebook si in felul asta devine singur responsabil pentru ce afiseaza pe pagina lui.
Pana aici totul e ok. Dar daca eu am implementate comentariile prin Facebook (nu am, dar altii au)? Ii vor aparea pe pagina mea nume, prenume si poza... Date personale! Ala si-a dat acceptul sa apara datele lui pe Facebook, nu pe pagina mea. Deci vor mai putea fi folosite in conditiile actuale? Chiar daca datele personale nu au fost transmise catre terti (eu nu le stochez si nu le prelucrez), acestea apar pe o alta pagina decat utilizatorul si-a dat acordul. Spune ceva legea referitor la asta?