Cum dovedeşti clientului că īţi faci treaba?
Răspunsul superficial este: audit seo.
Bine, bine, audit seo, raport de optimizare. Dar ce pui īn el?
Pun problema fiindcă se īntāmplă următoarea lucruri:
1. pui prea puţine īn audit - Incluzi evoluţia site-ului pe anumite cuvinte cheie/ nr. de linkuri/ rankuri pe diverse portalului, creşterea traficului etc.
Şi reacţia clientului e "păi bine, mă, īntr-o lună īntreagă de optimizare tu mi-au adus site-ul din top500 pe poziţia 60? Sau de pe 80 mi-ai urcat site-ul la 30? Te-am plătit o lună pentru schimbările astea de cifre care nici măcar nu mi-au adus trafic īn plus? Auzi, da' tu ce-ai făcut toată luna?? Arată-mi ce-ai muncit." Se īntrerupe colaborarea.
2. pui prea multe īn audit - e puţin idiot că am făcut asta, dar am făcut-o. M-am vāndut o dată. După ce-am avut doi clienţi din categoria 1, am zis să īncerc şi asta. Rezultatul a fost īntreruperea colaborări. De ce: clientul are impresia că ştie toate lucrurile pe care le-am scris īn audit, că sunt porcării banale, pe care le poate face şi singur.
Īn ambele situaţii izvorul problemei e acelaşi: oamenii pur şi simplu nu pot pricepe, că atunci cānd īncepi o optimizare, nu poţi garanta rezultate după 2-4 săptămāni. Cānd le spui "optimizarea e un proces de lungă durată" īţi zic "da, bine, blablabla..." iar după o lună, văzānd că site-ul lor nu e īnaintea lu' emag şi pcgarage la "calculatoare" īţi zic că ţi-ai bătut joc de ei şi că n-ai făcut nimic toată luna.
Revenind la īntrebarea din titlu: cum demonstrezi clientului că īţi faci treaba? Şi cum īl faci să priceapă că e imposibil să-i aduci site-ul pe prima poziţie la cine ştie ce cuvānt... după o lună de optimizare?
Şi mai am o īntrebare: optimizarea on page. Ce faci cānd dai peste clienţi care refuză să-ţi ofere acces la site? Ăia care zic "scrie-mi pe mail tot ce tre să modific şi fac eu".