Citat Postat în original de Prometeu Vezi Post
@emm

este o diferenta mare in a compara pirateria filmelor sau a muzicii cu continutul web. Daca la filme ai castiguri si din cinema, vanzari de dvd-uri, whateva sau muzicienii au concerte, etc, atata timp cat lumea castiga, se produc filme, se face muzica. Daca toti din lume am pirata nu ai mai avea acest trend de "free sharing" de care zici tu pentru ca nimeni nu ar mai face filme sau muzica "degeaba". Cine nu vrea sa plateasca Windows trece la Linux ? Nu, il pirateaza. iar daca nu ai mai putea pirata Windows l-ai cumpara. Sa fim seriosi, cati dintre voi ati trece pe linux/ubuntu sau mai stiu eu ce daca ar fi de ales intre a plati licenta la Windows sau a sta pe linux?

Utilizatorii vor free content, acest free content, in timp, dispare, daca toti avem Adblocker. Ca free sharing asta e o piramida, cineva trebuie sa scrie niste articole, cineva trebuie sa faca site-uri, dar nimeni nu face asta gratuit. Nu stiu despre cine vorbesti dar nu cred ca exista destui oameni care sa zica de content free cu reclame ca nu e atat de free. Reclame enervante? Pai stati putin, vorbim de ultimelefilmepiratate.ro sau de site-uri care aduc valoare si pun publicitate decenta? Pentru ca eu tind sa cred ca un site care aduce valoare si pune reclame decente, care nu deranjeaza nu are nevoie sa treaca la un sistem de abonament. Oamenii din online nu sunt obisnuiti sa plateasca abonamente, daca ar fi sa aleaga (facem sondaj daca vrei :p), ar alege un maxim de 3 bannere reclame fara pop-up (ceea ce multi care folosesc adsense au) si moca vs abonament platit si fara reclame, ce crezi ca ar alege?

Nu prea inteleg ideile, pe deoparte zici ca utilizatorii vor moca, free sharing, impartire, toti sa distribuim, toti sa avem, dar pe de alta parte zici ca vei face proiecte concentrate pe abonamente? Pai cum vinzi tu abonamente cu proiecte "care aduc valoare" cand, acesti utilizatori, cu aceasta mentalitate vor face , ca sa te citez pe tine: "Nu gaseste? Pleaca si nu-l intereseaza. Pentru ca va gasi undeva." inlocuieste "nu gaseste" cu "trebuie sa plateasca abonament" si vei ajunge la concluzia ca va gasi undeva fara sa plateasca abonament, pentru ca, dupa cum tot tu ai zis iar, sa te citez " Ce te face sa crezi ca esti unicul din lume care ofera acel continut?" . Vei fi tu, singur cu abonament, impotriva celor care ofera acelasi continut, cu reclame plasate decent dar care nu cer abonament si care doar blocheaza pe cei cu Adblock.
Iata o dezbatere buna.

Din punctul meu de vedere, muzica, filmul, cartile si articolele sunt acelasi gen de lucru, sunt parte dintr-o categorie: CONTINUT. Iar utilizatorul de internet, vrea continutul free. El nu vrea ads, care il enerveaza. Si cata vreme le poate bloca, le va bloca.

Eu cred ca cea mai buna varianta este sa oferi o buna parte din continut free, prin care te promovezi. Iar cealalta parte platita (si in comment-ul dinainte am aratat cum, sunt metode diverse dincolo de ads, inclusiv afiliere). Daca omului ii place content-ul tau free, se va inscrie la newsletter iar de acolo poti face o palarie de bani, daca stii cum. Asta fac deja, de mult timp, autori consacrati sau marketeri de renume care isi promoveaza cursuri de digital marketing (cursurile lor free sunt chiar bune).

Modelele astea alternative de monetizare aduc mult mai multi bani decat ads.