Da, stirea nu e noua, si nu spun asta doar pentru c-am vazut data articolului. Cine ajunge cu vreun dosar la CEDO, poate sta linistit, dureaza ani, ani buni :)).
Avem timp sa facem economii pana atunci, in caz de ceva.
Versiune printabilă
Dureaza mult pt ca inainte de a ajunge la CEDO trebuie sa epuizezi toate caile de atac din tara ta. Acolo are loc efectiv repararea. La CEDO ai de fapt o punere in acord cu legislatia europeana si de asta prezinta mai mult relevanta de acolo. Pentru ca, degeaba ai in tara ta o regula, cata vreme ea este infirmata constant de CEDO. Oarecum fortand lucrurile, am putea spune ca in acel caz, poti sa nu te omori sa respecti legea din tara ta, doar ca luxul asta te costa mult si dureaza. Adica intai vei plati aici amenda, dupa care iti va fi reparat dreptul incalcat acolo.
Si atunci, revenind, importanta unei decizii CEDO este data de faptul ca stim in ce directie se va intrepta legislatia din Europa, chiar daca in tara noastra poate ca este vid legislativ momentan, de exemplu.
Concluzia care trebuie trasa de acolo este cea generala, nu cazul particular (ca a platit x sau y lei, ca i-au pus sa stearga): nu te poti ascunde dupa un simplu disclamer in ce priveste responsabilitatea textelor postate la tine pe site si sa nu mai ai nicio grija. Pastrezi o anumita responsabilitate si daca nu ti-o asumi, ea se poate intoarce impotriva ta. Asta este invatatura concreta de acolo.
Exact,si daca nu faci treaba in 3 ani, risti sa nu mai ai cum sa executi! E atat de greu, ca pentru o cearta pe net, mai bine te abtii, evident cand pierderile tale sunt mari si vrei sa-l opresti pe cel ce tia facut prejudicii, mergi pana in panzele albe [ daca ai cu ce ]!
Off Topic
Legat de recuperatori, am dat email-ul unui prieten pentru a primi instiintari, acum m-au cautat recuperatorii. Tare grabiti sa discute in primele minute, dar cand i-am intrebat daca stiu ca e ilegal sa pui penalizari pentru servicii neefectuate [ abonament ], au disparut. Este si asta un caz de discutat, separat evident!
Iar daca nu ai nimic in afara de un site? Daca vrei poti sa-ti dau caz concret, al meu, am de primit 10.000 lei si??? Daca vreau sa dau cate minim 100 de lei la executor sa-l caute ok, daca nu .. n-am ce executa! Asa cum spuneam mai devreme, cazurile sunt diferite, chiar si un cuvant in plus sau in minus poate schimba sitiatia in instanta!Citat:
Vorbesti prostii. Daca nu platesti esti executat silit daca ai bunuri ori ti se pune poprire pe salariu de la primul termen.
Uite aici la banci cum e cand nu ai ce executa! Asta ca sa dau un exemplu rapid, dar sunt sute de cazuri cand nu ai ce recupera de la cel ce a pierdut in instanta!
Am recitit acum speta, pt ca nu mai tineam minte exact si cred ca unii nu ati inteles exact despre ce e vorba.
Avem un site care este dat in judecata in Estonia pt ca nu a luat masuri impotriva unor comentarii jignitoare fata de o companie.
Avem o instanta estonianta care da o decizie definitiva cum ca ar fi trebuit sa ia masuri, si o pune sa plateasca 320 Euro.
Publicatia amendata zice ca s-a incalcat dreptul la libera exprimare prin acea amenda si s-a adresat CEDO in acest sens.
CEDO a zis ca a fost o ingerinta in dreptul la libera exprimare a publicatiei, dar ea este tolerabila pentru ca s-au dus prea departe cu el si un stat poate impune anumite limite atunci cand se aduc atingere altor drepturi ale altor persoane. A mai spus si ca amenda este una modica, deci nu este o disproportie intre ce s-a incalcat si ce s-a sanctionat. Astfel ca a respins actiunea.
Referitor la ce ati intrebat unii ca s-a intamplat dupa, nu s-a intamplat nimic dupa. S-a intamplat deja inainte cand s-a pus in executare deciziei din Estonia: plata amenzii, stergerea unor comentarii si ce-o mai fi scris in hotararea instantei.
Asta daca dai in judeca un boschetar sau un "mort" social. Se pot urmari actele pe care paratul le-a efectuat in ultima vreme si poti introduce tot felul de actiuni pentru anularea lor. Ca sa ajunga insolvabil trebuie sa isi fi donat bunuri, sa nu mai aiba venituri, ori sa fi simulat diverse vanzari. Totul se poate anula.
Sa stiti ca asta e o meteahna romaneasca. O comoditate. E mai usor sa zici ca e greu sa-ti obtii banii in instanta decat sa te lupti sa pui mana pe ei :) De asta au succes si multi tepari pentru ca lumea se fereste sau e prea comoda sa ii urmareasca in instanta.
Da. E vorba de oameni morti din punct de vedere social. Care nu mai inregistreaza venituri, nu mai vor avea bunuri pe numele lor, etc. etc. Si termenul de 3 ani e pentru dreptul la actiune. Daca te da in judecata in interiorul lui si castiga, poti sa uiti de faptul ca scapi in 3 ani :)
Ideea e ca nu ti-as dori un astfel de trai doar pentru a fugi de o amenda de 10000 lei.
Iar faptul ca aia cu bancile au scapat e pentru ca bancile lucreaza altfel. Ei au mii si zeci de mii de debitori si au si evaluare de risc. Adica isi asuma ca unii nu vor plati de la bun inceput. Nu se justifica sa-si bata capul cu fiecare, tocmai de aceea ei vand pachete de credite neperformante firmelor de recuperare. Firmele de recuperare au iarasi alta politica. Ei stiu ca acolo unde banca nu a putut, nici ei nu au sanse prea mari in justitie, si actioneaza in functie de factorul moral: te hartuiesc pana te ia naiba. Ei platesc 10-15% din pretul creditului, astfel ca, daca din hartuiala lor 2 din 10 oameni cedeaza si platesc, ei deja sunt in profit. Restul ramane sa fie hartuiti in continuare.
Cu totul alta e situatia noastra, cand raportul este 1 la 1. Pai daca stiu ca x imi datoreaza bani, caut toate mijloacele si nu-l las sa scape. S-a angajat? Pac... trimit instiintare de proprire. A dobandit vreun bun? La fel.
Sau nu are timp, cazul meu - nu-s in tara iar sa vin pierd mai mult! Problema cred eu ca este in avocati, am incercat de cateva ori sa ofer avocatului cota parte din castig, nu vrea niciunul - banul jos, iar daca pierde zice ca asta e! Mai rau - caz real, discuti ca-i platesti in rate, dupa ce baga actiunea incepe sa te jecmaneasca, ca are nevoie de bani, tu esti in proces deja - intrerupi naspa, continui naspa [ dai banul ca asta e ]. Nu e totul cu alb si negru in justitie, dcaa aveam cum stateam si ma judecam cu statul de dimineata pana seara, castigam si mai si plateau. Dar pe baza avocatilor, mai bine nu discutam!
Daca faci somatii prin executor periodic, ca sa dovedesti ca nu ai renuntat la creanta! :)Citat:
poti sa uiti de faptul ca scapi in 3 ani
Cum afli ca s-a angajat [ legal, nu la negru ], daca ala e in Spania la cules .. ce culege el?Citat:
Cu totul alta e situatia noastra, cand raportul este 1 la 1. Pai daca stiu ca x imi datoreaza bani, caut toate mijloacele si nu-l las sa scape. S-a angajat? Pac... trimit instiintare de proprire. A dobandit vreun bun? La fel.