Pagina 1 din 3 123 UltimulUltimul
Rezultate 1 la 10 din 23

Subiect: Cum sa-ti construiesti o reputatie buna

Dan
    Dan este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    108
    Data înscrierii
    17th November 2004
    Locaţie
    Cluj
    Posturi
    3.358
    Putere Rep
    108

Implicit Cum sa-ti construiesti o reputatie buna

Subiectul de weekend: cum sa iti construiesti o reputatie buna pe un forum si la ce te ajuta ea.

Vorbim in general de forumuri, dand ca exemplu seopedia.
    Reputatia nu tine de foame, dar conteaza si te ajuta in incheierea tranzactiilor si te ajuta pentru ca atunci cand ai ceva de spus lumea parca te asculta mai mult dect pe unul cu o reputatie mai mica.

Vorbind in general despre forumuri, uite care sunt pasii pe care ii vad eu pentru a construi o reputatie (nu e vorba de punctulete verzi ci de reputatie in adevaratul sens al cuvantului)

1. In primul rand trebuie sa intelegem ca un forum este o comunitate in care s-au stabilit relatii de prieteni / colaborare intre diferiti membri. Primul pas este identificarea membrilor cu reputatie (nu vorbim de patratele verzi, da?). Inchipuiti-va forumul ca pe un bar in care sunt deja 20 de oamneni care intra zilnic, povestesc, discuta etc. Barul acesta mai are si un barman, ceva ospatari si bodyguard, gasca pusa pe scandal, barfitorii grupului, ala care face mereu glume si ceva bagatori de seama. Identificati-i.
    In exemplul nostru (seopedia) membrii vechi care intra destul de des, dau sfaturi, sunt activi si au stabilit relatii de colaborare permanente sunt "ambasadorii" plus cei care vor ajunge ambasadori curand. Cand te iei de unul din ei, este echivalentul cu intratul intr-un bar si injuratul unuia din grupul care vine zilnic acolo si bea bere. Bun, pe seopedia sunt usor de identificat, dar pe alte forumuri te poti uita la numarul de posturi, la atitudine la implicarea in anumite conversatii etc.

2. Al doilea pas este identificarea calitatii conversatiilor serioase. Exceptand sectiunea "fun" pe care o are fiecare forum, trebuie sa identificam unde ne situam (referitor la cunostintele in domeniu) fata de ceilalti membri. Pe Seopedia de exemplu nu poti sa te dai "atotstiutor" in SEO, sa vinzi metoda "tumblr" cu 300 de euro, in conditile in care peste 50% din membri o pot identifica singuri in 5 minute daca ii intereseaza.

3. Implicarea in conversatii. Pentru inceput, da sfaturi doar in domeniul pe care il stapanesti cel mai bine. Presupunem ca te pricepi la Wordpress - instalare, customizare, pluginuri. Aboneaza-te la sectiunea respectiva si raspunde la TOATE intrebarile cum stii tu mai bine. Cu cat te iei mai in serios, cu atat te vor lua si ceilalti in serios. E simplu de fapt: apare o intrebare despre "cum sa mut WP de pe un hosting pe cealalt" - in 5 minute ii faci omului un tutorial simplu cu pasii importanti, dupa care spui "daca te incurci pe undeva, da un semn".

4. Cererea de informatii. Cum nimeni nu s-a nascut invatat, chiar si tu ai nevoie de o informatie. Cauta putin, vezi daca s-a mai discutat, da un search pe google, apoi pune intrebarea cat mai detaliat. Alege un titlu relevant. Evita "rog un moderator sa mute topicul daca nu se incadraza" si alte balarii de genul. Fii sigur pe tine. Cand cineva iti raspunde, nu uita sa ii multumesti si spune-i ce rezultate a avut sfatul lui. Nu uita ca atunci cand ti s-a raspuns la intrebare complet sa spui - "multumesc, am aflat raspunsul, problema mea s-a rezolvat in modul X, va multumesc pentru interes. Se poate inchide" - sau cum e cazul, in functie de obiceiurile forumului respectiv.

5. Conflictele. In momentul in care apare un conflict, persoanele au 3 comportamente tipice: Copil / Adult / Parinte. Nu intru in detalii pentru ca e vorba de psihologie, deci trebuie sa ma credeti pe cuvant, sa cautati pe google sau sa cititi AICI. Cand apare un conflict sau o contradictie, trebuie sa va rupeti de interpretarea personala, sa va comportati ca un adult si sa incercati in primul rand sa dezamorsati conflictul. Poate cel mai important lucru care trebuie invatat este: Nu conteaza cine are dreptate - conteaza care este adevarul.
    Este foarte important sa nu te contrazici "brutal" cu "batranii" forumului. Daca simti ca nu au dreptate, documenteaza-te inainte si spune "parerea mea este ca" - pentru ca daca faci sa sune ca tu detii adevarul absolut - pierzi.

6. Interventia in topicuri in care nu ne este locul. Aici avem un exemplu bun chiar pe seopedia: un baiat care la orice topic spune "e inutil" sau "n-o sa duca la nimic bun". Regula de aur este: TACI - daca nu te intereseaza, treci mai departe. Nu este cazul sa te faci de ras cu fiecare ocazie care iti iese in cale. Nu te faci remarcat asa si risti sa iti atragi antipatia tuturor.

7. Retine ca TOATE forumurile sunt proprietate privata. Nu ai DREPTUL sa scrii pe un forum. Este un privilegiu oferit de administratori. Cea mai mare greseala este sa iti ceri DREPTUL de a spune ceva. Nu-l ai.

8. Daca nu s-a remarcat pana acum - SERIOZITATEA in conversatii/tranzactii. Chiar daca am mentionat-o anterior, simt ca are nevoie de un punct separat. Cu cat esti mai serios in conversatii si tranzactii, cu atat increderea in tine va creste.

Bun, daca respecti regulile astea, ar trebui sa castigi reputata mult dorita intr-un timp relativ scurt.

Ce castigi cu reputatia asta, ce faci cu ea?
    a) Poti sa atragi vizitatorii pe site-ul tau de exemplu. Daca ai un site despre "cum sa slabesti" si intri pe forumurile alea de femei, vei avea o gramada de vizitatori in momentul in care faci o recomandare. In Romania, mai mult decat in alte tari, autoritatea este generalizata si i se da prea mare importanta. Daca esti "Monica Tatoiu" (o autoritate in nustiu ce domeniu) lumea te asculta indiferent ca nu vorbesti strict pe domeniul tau. Pe un forum de femei pe care tu ai o reputatie buna in domeniul "slabit", lumea va lua in considerare recomandarile tale referitoare la moda, masini, bigudiuri si biscuiti.

b) Cand vinzi ceva, lumea are tendinta sa aiba incredere in tine chiar daca vinzi mai scump decat altii. De exemplu - daca vinzi un serviciu si ai o reputatie buna pe un forum gen seopedia, lumea va avea tendinta sa aiba incredere in produsele tale, chiar daca sunt mai scumpe, pe ideea ca stii ce faci. (in cazul asta chiar trebuie sa stii ce faci).

Va las pe voi sa completati

Pentru cine a citit tot, un zambet:

Trust, but verify.

Vali D este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    40
    Data înscrierii
    3rd November 2010
    Locaţie
    Orsova
    Vârstă
    37
    Posturi
    1.603
    Putere Rep
    40

Implicit

So interesting.

Ai uitat, poate, cel mai important punct: cand sa nu dai reputatie negativa aiurea. cand sa nu fi frustrat, gelos, si mai stiu eu cum.
    Degeaba imi fac eu un 'nume' pe seopedia, daca vine x si y si mi-l strica, doar pentru ca asa vor muschii lui, doar pentru ca are ciuda pe mine, doar ...
    Vand Advertoriale (pr 5)

Dan
    Dan este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    108
    Data înscrierii
    17th November 2004
    Locaţie
    Cluj
    Posturi
    3.358
    Putere Rep
    108

Implicit

@Vali - eu am scris generalitati. Credeam ca "reputatie aiurea" se incadraza la maturitatea cu care tratezi oamenii si subiectele.
    Trust, but verify.

MaXz este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    36
    Data înscrierii
    16th April 2011
    Posturi
    877
    Putere Rep
    36

Implicit

@Dan, ai uitat sa mentionezi ceva. Fii de folos comunitatii cu servicii, sfaturi din experienta ta, chiar si idei banale poate pentru unii pot fi de ajutor.

100R este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    39
    Data înscrierii
    1st December 2010
    Posturi
    749
    Putere Rep
    39

Implicit

Imi place, lumea ar trebui sa fie mai activa, membrii sa contribuie cu parerea lor nu doar sa citeasca, ce cred eu ca ar fi bine e ca lumea sa dea share, o reputatie buna pe langa marketplace se poate face prin aportul gratuit in folosul comunitatii, nu costa nimic, doar generozitate si asa impreuna putem invata unul de la altul.

matei este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    42
    Data înscrierii
    6th October 2010
    Vârstă
    35
    Posturi
    888
    Putere Rep
    42

Implicit

Maxz, nu vreau sa fiu hater, ca nu am timpul necesar, dar eu zic ca Dan a facut un thread de bun simt, ca tot au fost discutii interminabile despre reputatie. Pana una alta, asta e cam primul thread care merita citit si retinut.
    Una peste alta, vezi ce scrie la punctul 3 si apoi treci la 6

"Nu te supara, frate".
    Ma ocup si cu testare manuala/automata.
    PS:Vand advertoriale ieftine pe site cu profil medical.

MaXz este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    36
    Data înscrierii
    16th April 2011
    Posturi
    877
    Putere Rep
    36

Implicit

Citat Postat în original de matei Vezi Post
    Maxz, nu vreau sa fiu hater, ca nu am timpul necesar, dar eu zic ca Dan a facut un thread de bun simt, ca tot au fost discutii interminabile despre reputatie. Pana una alta, asta e cam primul thread care merita citit si retinut.
    Una peste alta, vezi ce scrie la punctul 3 si apoi treci la 6

"Nu te supara, frate".
    Era vorba de reputatie, multi dintre noi inclusiv eu am crescut in reputatie multumita ofertelor de genul "advertoriale gratuite, articole gratuite oferite de alti membri si asa mai departe"

Dan a fost mereu primul cu asemenea idei pe seopedia, nu a fost o critica si nici completare, doar ceea ce gandeam ca as face eu ca sa castig reputatie si cam atat.

Dragos Nicu este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    42
    Data înscrierii
    20th January 2008
    Locaţie
    Sibiu, RO
    Posturi
    2.011
    Putere Rep
    42

Implicit

Citat Postat în original de MaXz Vezi Post
    Dan a fost mereu primul cu asemenea idei pe seopedia
    Corect si sunt sigur ca mai sunt multi altii, insa care nu au "curajul" sau determinarea necesara pentru a se afirma.. se multumesc cu cititul si trec mai departe. Si vorba lui 100R:

ce cred eu ca ar fi bine e ca lumea sa dea share

myamar este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    40
    Data înscrierii
    14th June 2005
    Locaţie
    Bacau
    Vârstă
    48
    Posturi
    540
    Putere Rep
    40

Implicit

Foarte bine si complet spus Dan!

As mai adauga: sa fii atent la alegerea numelui, e prima impresie si poate sa iti strice reputatia o buna perioada pe un forum mai serios un nume gen Ronaldo. De exemplu, Maldinii doar dupa ce am lucrat impreuna mi-am dat seama ca nu e un adolescent neserios ci un partener ireprosabil, pe care sa te bazezi.

Cristi U este deconectat Super Moderator
    Reputatie:
    51
    Data înscrierii
    26th January 2008
    Locaţie
    Oradea
    Vârstă
    36
    Posturi
    3.172
    Putere Rep
    51

Implicit

Citat Postat în original de myamar Vezi Post
    As mai adauga: sa fii atent la alegerea numelui, e prima impresie si poate sa iti strice reputatia o buna perioada pe un forum mai serios un nume gen Ronaldo. De exemplu, Maldinii doar dupa ce am lucrat impreuna mi-am dat seama ca nu e un adolescent neserios ci un partener ireprosabil, pe care sa te bazezi.
    Tine si de tematica forumului. Daca as veni nou acuma pe seopedia, dupa ce presupunem ca am citit cateva saptamani/luni, n-as concepe sa imi fac intrarea folosind un "nickname". Asta pentru ca multi folosesc numele real si asta deja ridica totul la un alt nivel (intamplator tu nu-l ai, dar sa nu crezi ca postul e un raspuns catre tine Ma refer membrilor noi, asa cum spuneai si tu).
    Mai dau cate-un sfat juridic aici, uneori chiar despre online. Nu-l rata! :) Vezi și sfaturi de nutritie.

Pagina 1 din 3 123 UltimulUltimul

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)

Thread-uri Similare

1. Cui am dat eu azi reputatie
    De Dan în forumul Bar, lobby...
    Răspunsuri: 118
    Ultimul Post: 17th May 2013, 11:40
  2. Reputatie
    De StarNET în forumul Discutii administrative
    Răspunsuri: 19
    Ultimul Post: 7th February 2012, 18:42
  3. Punctele de reputatie
    De acsa în forumul Discutii administrative
    Răspunsuri: 27