-
De unde vin banii ?
Am niste intrebari la care inca nu am gasit raspunsul. Poate voi stiti.
Cum si din ce se castiga banii din fotbal? De ex, Real Madrid castiga liga campionilor, castiga o anumita suma. Mai sunt banii de pe bilete, mai sponsori. Dar acopera toate 'cheltuielile'? Daca gandim putin, ei platesc cateva milioane de euro lunar doar salariile jucatorilor.
La fel sta treaba cu tenisul. Cum a castigat Federer milioane de euro? De unde acesti bani?
Mai punem la socoteala forumla 1, golf, box sau alte sporturi.
De unde vin banii?
-
-
Sincer, o foarta buna intrebare ai pus. Si eu am aceleasi nedumeriri cu privire la aceste sporturi.
-
Citez "Costul pentru 30 de secunde de spatiu publicitar, difuzat in cadrul Super Bowl se ridica la 3-4 milioane dolari." chiar daca nu e fotbal, se fac bani multi si pe fotbal.
+
reclame plasate pe tot terenul (in afara de 2,3 sponsori principali)
+
banii federatiilor
+
banii pe bilete
+
tranzactii intre cluburi..
Ies bani si inca bine, ca daca nu era rentabila treaba nu mai vedeai fotbal decat in spatele blocului :))
-
participarea (nu doar castigarea) la competitii (liga campionilor, campionate)
bilete / abonamente
merchandising (tricouri,sepci etc)
sponsorizari
drepturi de televizare
cand nu da pe plus poti considera ca banii pierduti sunt bani investiti in imagine (gen becali)
-
Cred ca cei mai multi bani vin de la televiziuni, din drepturile de difuzare vandute, mai sunt promotionalele, tricouri, sepci, fulare, etc. care se vand in magazinele cublurilor dar si de altii care cumpara drepturile de folosire a siglelor si semnelor aflate sub copyrightul lor pt diverse produse, de aceea se dau zeci de milioane pe jucatori populari chiar daca valoarea lor sportiva nu atinge nivelul respectiv, un exemplu ar fi david beckam
-
In 2010 Real Madrid de exemplu a avut un venit de aproape 440 milioane euro din 3 surse care au contribuit aproape egal la acest venit: bilete si abonamente (130 mil), drepturi de televizare(160 mil) si 'venituri comerciale' (150 mil din tricouri, reclame, sponsori, participarea in UCL , vanzari de jucatori, inchirierea stadionului pentru diferite evenimente etc.). Pastrand proportiile orice echipa de fotbal are cam aceleasi 3 categorii de surse de venit.
-
Pana si Steaua are profit pe exploatare, media este de vreo 3-4 milioane de euro pe an. Iti dai seama ca avand un management mai bun ar reusi sa creasca profiturile. Ah, si nu e luat in calcul sezonul de toamna din 2011 cand s-au facut foarte multi bani din Cupele Europene, practic vreo 500.000 euro doar din biletele pentru meciul cu AEK Larnaca si vreo 8-900.000 din meciul cu Twente.
Sunt fantastic de multi bani in joc pentru ca SUNTEM MULTI.
-
In fotbal banii vin in primul rand, din metoda de baza, biletele.
Apoi vin de la televiziuni, in functie de campionatul in care joaca si pe ce pozitie termina. In Premier League, anul trecut s-a luat 60 de milioane, indiferent de locul pe care echipa a terminat, deci si in functie de loc s-au mai primit alti bani. In Franta e un sistem interesant in care se plateste o parte din bani in mod egal, apoi alta parte in functie de loc, apoi restul in functie de rating, cel mai corect sistem din punctul meu de vedere, insa fata de Spania unde diferenta intre cati bani primeste Real si Barcelona si restul echipelor e ca de la cer la pamant, orice alt sistem e bun.
Banii mai vin din participarea in Europa. Se plateste foarte mult mai ales in champions league, indiferent ca participi sau castigi.
Apoi mai sunt sponsorii, care iarasi platesc foarte mult datorita sistemului complex si numeros de modalitati prin care cluburile pot atrage sponsorii. Pe langa sponsori mai exista si marketing-ul, de unde se scot bani buni.
Ca un bonus, exista si cresterea de jucatori, insa nu foarte multe cluburi reusesc sa scoata din aceasta activitate un profit semnificativ si comparativ cu banii veniti din celelalte "sectoare".
Insa asta e in lumea "buna". Pe la noi e bucurie mare cand se vinde un jucator cu 4-5 milioane de euro. Gen Steaua, l-a vandut pe Stancu si acum tipa peste tot ca nu are atacant de calitate.
-
Citeam acum cateva zile ca sky televiziunea din Anglia a platit pentru 3 ani pentru drepturile de televizarea Premier League 1,7 miliarde de lire si se anunta o competie accerba pentru urmatorii 3 ani, va concura ca Al Jeazeera(sau cum ii zice la televiziunea din Qatar).
De exemplu la un meci pe Wembley in care se vinde si bere, exclus Cupe Europene si meciuri internationale. Doar berea vanduta valoareaza cel putin 500.000 de lire. Aici nu includ manacare si bauturi racoritoare.
Steaua cred ca ar putea fi o afacere foarte profitabila daca nu ar fi Gigi patron.