-
De unde invat assembler?
Am cautat pe google, am gasit niste e-books care cica ar fi bune, dar sunt SF-uri pentru mine. Am invatat basic stuff(adica n-am invatat ca am dormit la orele de laborator), asta si caut.
Daca are cineva vreun link cu chestii super-basic si fara sf-uri, va rog sa ma ajutati.
Stiu doar chestiile basic gen mov, add, etc...
Am cautat pe google, dar nu pot citi 10 pagini ca sa invat doar din jumatate de pagina si celelalte 9 jumatate sa fie SF-uri.
Am scris cod assembler doar in visual studio.
Thanks!
-
In primul rand trebuie sa afli ce fel de limbaj de asamblare vrei sa inveti. i386, amd64, arm? Banuiesc ca e vorba de i386. Ce inseamna ca sunt SF-uri?
Toate instructiunile sunt de baza, nu sunt unele mai de baza decat celelalte, decat daca intri in zona MMX, SSE dar banuiesc ca n-ai avut treaba acolo. Cand incepi sa nu intelegi ceea ce citesti, incearca sa vezi de ce nu intelegi, sa mai citesti despre terminologia pe care n-o intelegi, mai intrebi in dreapta, in stanga pana intelegi, ca pana la urma asta inseamna sa inveti, sa faci efortul de a intelege nu sa citesti ceea ce oricum iti era evident si cand ajungi la lucruri mai greu digerabile pentru stadiul tau de cunostinte sa zici ca "astea sunt SF-uri", nu-s de mine, eu doar atat pot intelege.
Poti mai mult, dar te auto limitezi.
Carti sunt destule - Good beginners' books for Assembly languages - Stack Overflow
-
Parerea mea este sa incepi cu cel mai simplu microprocesor, adica Z80. Este un microprocesor de tip RISC (Reduced instruction set computing) cu 2 registrii. Poti sa folosesti Proteus pentru simulari, dar banuiesc ca esti novice la electronica si atunci ar trebui sa incepi cu bazele electronicii inainte sa te apuci de lucruri mai serioase. Succes!
-
Si eu am cautat niste resurse pentru Assembler insa ceva mai explicit si mai usor de inteles decat ce se preda si se explica la laborator nu stiu daca exista. Este destul de complicat si inveti mult mai greu de unul singur decat atunci cand ai pe cineva in fata sa il intrebi cand te blochezi.
Daca gasesti intre timp ceva interesant sa imi lasi si mie un PM, voi face la fel.
-
Haha, n-am mai auzit pe cineva interesat de asamblare de mai bine de 5 ani, in special pe cineva atat de tanar.
Daca te intereseaza cu adevarat acest lucru e de ajuns sa citesti Computer Architecture de Pattersson si Hennessy (vreo 700 de pagini) si gasesti acolo tot ce ai nevoie de stiu despre arhitectura calculatoarelor. Altfel, gasesti aici un curs scris de un nene pentru incepatori, usor, cu desene, ca la gradinita.
PS: Parerea mea e ca daca te apuci de acum sa citesti cartea lui Hennessy si inveti ce scrie acolo, peste 10 ani o sa ai un salariu cu 4 zerouri iar concurenta este aproape inexistenta. (Eu fac estimari pe termen lung si nu gresesc niciodata ;) )
-
Poate sunt eu de moda veche, dar acum cativa ani, cand a trebuit sa invat si eu assembler i386, am mers la biblioteca si am gasit vreo 3 carti (prima stupida si prost scrisa, celelalte 2 foarte foarte ok explicate, de la 0 pana la advanced). Asa ca poti face o incercare si acolo, daca online nu gasesti nimic decent ;)