Salutari!
Nu am o experienta foarte vasta in afiliere, am folosit aceasta metoda de monetizoare doar vreo 8 luni de zile pana acum. Singurele incercari au fost pentru promovarea produselor din eMag si Flanco, pe nisele de electronice, electrocasnice, ingrijire personala. In special m-am axat pe "review-uri", mai exact prezentari de produs pentru ca review nu se poate numi daca nu ai produsul "in mana".
Rezultatele au fost destul de convingatoare pentru un incepator in ale afilierii, am avut in medie un venit de ~20 ron la 100 clickuri trimise spre magazinele advertiserilor promovati, insa si costurile de creare continut si promovare au fost semnificative, deci profitul final fiind unul destul de redus. Bineinteles ca aici se poate lucra mai bine, cu optimizarea costurilor si a strategiilor, dar as incerca totusi si altceva.
Ma gandesc ca pentru a-mi usura munca (in loc sa scriu zilnic 10 articole sau sa platesc pe altii sa le scrie iar eu sa stau sa le asez) si sa nu mai pierd atata timp zilnic, as putea cauta alternative si astfel as putea administra mai mult de 1-2 siteuri in acelasi timp. Multi dintre noi facem greseala asta, sa ne dedicam unui singur proiect si nu ajungem la mari performante (in functie de proiect).
Asadar, as dori sa testez si o altfel de afiliere, putin mai bine optimizata, bazata mai mult pe rezultate decat pe munca in zadar, in sensul ca in loc sa pierd timpul scriind 10 articole pe zi, as putea folosi acest timp promovand o pagina cu produse listate gen catalog. As dori de la cei care au mai multa experienta, sa imi dea cateva raspunsuri la urmatoarele intrebari.
1) Credeti ca promovarea produselor consumabile ar fi o solutie? Ma gandesc ca sunt anumite produse pe care oamenii le cumpara frecvent din mediul online, pentru ca se consuma. Aici ar putea intra: cosmetice, ciocolate si alte dulciuri/fursecuri, miere naturala, hrana pentru animale, pampersi, etc. Valoarea comisioanelor ar fi mai mica, dar ar fi comenzi frecvente.
In cazul acesta ar trebui gasite magazine ce ofera comision pe toata durata existentei contului de client, ci nu cu o perioada de recurenta stabilita. Nu stiu daca exista astfel de magazine (fara sistem de afiliere propriu) , asa ca v-as ruga sa ma luminati.
2) Promovarea de produse unicat. In cazul meu, promovez produse care au un nume bine definit, spre exemplu sa luam cazul unui televizor. Omul cauta in google sa se informeze despre produsul ce intentioneaza sa il cumpere, gaseste siteul meu, citeste prezentarea si alege sa cumpere sau sa mai caute informatii. Astfel, cookie-ul poate fi plantat de altcineva. Aici conteaza intradevar foarte mult calitatea continutului, a prezentarii si a strategiilor din website.
Daca as promova produse unicat, unde clientul sa nu aiba alternative, atunci ar fi sansele mai mari sa cumpere, in cazul in care nu gaseste pe alt site produse mai convingatoare. Aici ar intra categoria produselor home-made precum sapunuri, bijuterii, dar si categorii precum: cadouri si tricouri personalizate, buchete de flori sau cosuri cadou.
3) Ce ati alege sa promovati si de ce? Aici as vrea sa expun doua situatii diferite:
a) Sa faceti un website pe o anumita nisa, sa zicem "masini de spalat" si acolo faceti prezentarea tuturor modelelor (vreo 250) + articole informative gen "cum sa alegi o masina de spalat". Utilizatorii gasesc ce doresc, cumpara, nici o problema! Insa munca la un astfel de site este una mult mai complexa, si investitiile pe masura. Presupunand ca nu ne ocupam singuri de site, ar fi vorba de minim 300 de articole (~ 3000 ron) si apoi investitii in promovare seo pentru produse, index si categorii.
b) Crearea unui website pe o micronisa precum "rochii de seara rosii" (am zis aleatoriu), site ce va avea doar 2-3 pagini pe care vor fi listate produsele dintr-un feed, sau manual, dar in stil lista de produse ca la un magazin online. Cu bugetul pe care l-am fi consumat la punctul a) pe continut, am putea asigura pozitii fruntase pe cuvintele tintite pe acest site de micronisa.
As prefera prima solutie pentru faptul avand mai mult continut, am putea fi mai convingatori atunci cand incercam ceva. Nu ii place omului produsul, vede la related si altele. In schimb, ar fi un proiect care nu mai lasa mult loc sa te ocupi si de altele, pentru ca vei pierde mult timp pe crearea de continut si pe promovarea fiecarui tag/categorie/articol care te intereseaza. Intradevar, in timp indelungat ar putea fi o solutie buna pentru ca proiectul va creste.
As prefera varianta 2 pentru ca odata ajuns sus, siteul va produce singur. Va fi nevoie doar de promovare in continuare pentru sustinerea pozitiilor in serps si actualizarea produselor daca doresti sa promovezi un alt advertiser, sau alte produse. In acest caz, se gasesc mult mai multi advertiseri pe care ii poti testa, pana ajungi la 1-2 care chiar merita promovati. Astfel, ai putea in timp sa iti creezi mult mai multe siteuri, testand mai multe nise, astfel asigurandu-se si o stabilitate mai mare (unele nise pot fi de sezon, sau unele siteuri pot pica din diverse motive).
Sper ca nu v-am plictisit foarte rau si sa gasesc persoane dispuse sa discutam pe aceste subiecte. Am putea sa ne ajutam reciproc cu sfaturi si idei, iar cei care nu stiu atat de multe despre afiliere, sa invatam ce se merita cel mai mult sa promovam, pentru a avea rezultate mai bune pe timp indelungat.
Multumesc!